Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

3D Hrana - sadašnjost ili budućnost (CROSBI ID 677495)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Vukušić, Tomislava 3D Hrana - sadašnjost ili budućnost. 2018

Podaci o odgovornosti

Vukušić, Tomislava

hrvatski

3D Hrana - sadašnjost ili budućnost

Primjena 3D printanja hrane prehrambenoj industriji omogućuje korištenje većeg broja sirovina i poboljšanje izgleda i teksture tradicionalnih proizvoda kontrolom prehrambenih materijala na mikro- i makro- strukturnoj razini (Luimstra, 2014). Znanstvenici su do danas u laboratorijskim uvjetima pomoću 3D ispisa stvorili namirnice poput čokolade, raznih deserata, kruha, tjestenine, keksa i pizze, te se upravo u pripremi ovih namirnica očekuje skora komercijalna implementacija 3D printanja (Lipton i sur., 2010 ; Yang i sur., 2015). Jedna od glavnih prednosti ove tehnologije je smanjenje proizvedenog otpada u proizvodnji hrane, kao i maksimalno iskorištavanje sirovina te mogućnost proizvodnje jestive ambalaže i pribora za jelo.

aditivna tehnologija, 3D pritanje hrane, 3D printeri

nije evidentirano

engleski

3D food - present or future?

nije evidentirano

additive technology, 3D food printing, 3D printers

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2018.

nije evidentirano

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

XII. Konferenciju o sigurnosti i kvaliteti hrane

predavanje

07.05.2018-09.05.2018

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija