3D Hrana - sadašnjost ili budućnost (CROSBI ID 677495)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Vukušić, Tomislava
hrvatski
3D Hrana - sadašnjost ili budućnost
Primjena 3D printanja hrane prehrambenoj industriji omogućuje korištenje većeg broja sirovina i poboljšanje izgleda i teksture tradicionalnih proizvoda kontrolom prehrambenih materijala na mikro- i makro- strukturnoj razini (Luimstra, 2014). Znanstvenici su do danas u laboratorijskim uvjetima pomoću 3D ispisa stvorili namirnice poput čokolade, raznih deserata, kruha, tjestenine, keksa i pizze, te se upravo u pripremi ovih namirnica očekuje skora komercijalna implementacija 3D printanja (Lipton i sur., 2010 ; Yang i sur., 2015). Jedna od glavnih prednosti ove tehnologije je smanjenje proizvedenog otpada u proizvodnji hrane, kao i maksimalno iskorištavanje sirovina te mogućnost proizvodnje jestive ambalaže i pribora za jelo.
aditivna tehnologija, 3D pritanje hrane, 3D printeri
nije evidentirano
engleski
3D food - present or future?
nije evidentirano
additive technology, 3D food printing, 3D printers
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2018.
nije evidentirano
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
XII. Konferenciju o sigurnosti i kvaliteti hrane
predavanje
07.05.2018-09.05.2018
Opatija, Hrvatska