Primjena 3D printanja u proizvodnji funkcionalne hrane (CROSBI ID 677492)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Vukušić, Tomislava ; Stulić, Višnja ; Herceg, Zoran
hrvatski
Primjena 3D printanja u proizvodnji funkcionalne hrane
Trodimenzionalno printanje („3D printing“) podrazumijeva proizvodne procese koji se primjenjuju s ciljem stvaranja trodimenzionalnih objekata što prehrambenoj industriji omogućuje korištenje većeg broja sirovina te poboljšanje izgleda i teksture tradicionalnih proizvoda kontrolom prehrambenih materijala na mikro- i makro- strukturnoj razini. Funkcionalna hrana se nameće kao novo polje razvoja 3D printanja u prehrambenoj industriji, jer se slaganjem posebnih receptura prilagođenih osobnim prehrambenim potrebama pojedinca razvija se i nova grana personalizirane prehrane. Zbog mogućnosti stvaranja različitih oblika, te prilagođene recepture 3D printane namirnice su praktične za konzumaciju te primjerene za specijaliziranu prehranu vojnika, astronauta, te osoba s posebnim prehrambenim zahtjevima ili poteškoćama u žvakanju i gutanju (starije osobe kojima često nedostaje raznovrsne prehrane, bolesnicima, trudnicama i maloj djeci). Jedna od glavnih prednosti ove tehnologije je smanjenje proizvedenog otpada u proizvodnji hrane, kao i maksimalno iskorištavanje sirovina te mogućnost proizvodnje jestive ambalaže i pribora za jelo. Prema dosadašnjim istraživanjima tehnologija 3D printanja hrane ima sve predispozicije za stvaranje ekološki prihvatljivih i održivih prehrambenih navika.
3D printanje, funkcionalna hrana, perosnalizirana prehrana
nije evidentirano
engleski
Application of 3D technology for functional food printing
nije evidentirano
3D printing, functional food, personalized diet
nije evidentirano
Podaci o prilogu
138-138.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno stručnog skupa Hranom do zdravlja
Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Split : Osijek : Tuzla: Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu
978-953-7803-09-4
2232-9536
Podaci o skupu
11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
predavanje
18.10.2018-19.10.2018
Split, Hrvatska