Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1005640

Pametna specijalizacija i lokalni razvoj: posljedice za znanstvenu i inovacijsku politiku u razdoblju 2009.-2019.


Švarc, Jadranka; Lažnjak, Jasminka
Pametna specijalizacija i lokalni razvoj: posljedice za znanstvenu i inovacijsku politiku u razdoblju 2009.-2019. // Gospodarstvo Bjelovarsko-bilogorske županije: kojim putem ići?
Bjelovar, Hrvatska, 2019. (predavanje, pp prezentacija, ostalo)


Naslov
Pametna specijalizacija i lokalni razvoj: posljedice za znanstvenu i inovacijsku politiku u razdoblju 2009.-2019.
(Smart specialization and local development: implications for science and innovation policy in the period 2009th-2019th)

Autori
Švarc, Jadranka ; Lažnjak, Jasminka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, ostalo

Skup
Gospodarstvo Bjelovarsko-bilogorske županije: kojim putem ići?

Mjesto i datum
Bjelovar, Hrvatska, 6.6.2019.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Neobjavljeni rad

Ključne riječi
Bjelovarsko-bilogorska županija, poduzetnički ekosustav, inovacijska politika, pametna specijalizacija.
(Bjelovar-Bilogora County, Entrepreneurial Ecosystem, Innovation Policy, Smart Specialization)

Sažetak
Cilj je ovog rada ukazati na promjene u poimanju inovacija i koncepta inovacijske politike koje su se desile u posljednjih desetak godina, te kako te promjene utječu na razvojnu paradigmu Bjelovarsko-bilogorske županije (BBŽ) ali i cijele Hrvatske. Rad polazi od osnovne teze da je pomak od tzv. upravljane (managed) ekonomije u poduzetničku ekonomiju u posljednjem desetljeću doveo do promjena u konceptu inovacije i inovacijskog sustava kao i uloge znanstvenih istraživanja. Paradigmu tehnološke inovacije zamjenjuje paradigma poduzetničke inovacije, a nacionalni inovacijski sustav teži se zamijeniti nacionalnim poduzetničkim sustavom. Koncept ekonomije znanja, koji je mnogim manje razvijenim regijama poput BBŽ bio teško ostvariv, zamjenjuje koncept poduzetničke ekonomije u kojoj dinamika poduzetništva, fleksibilnost i heterogenost ideja, te poduzetničkih pothvata postaju važni čimbenici gospodarskog rasta i konkurentnosti. Manje razvijene regije, koje teško konkuriraju u domeni visokih tehnologija utemeljenim na znanstvenim istraživanjima, na taj su način zadobile novu paradigmu razvoja u kojoj gospodarski napredak ovisi o dinamici poduzetništva i poduzetničkih inovacija. Razvoju nove inovacijske paradigme u Hrvatskoj najviše je pridonijela Europska kohezijska politika, tj. Strategija pametne specijalizacije koja razvoj znanosti i tehnološki napredak vidi uglavnom u kontekstu regionalnog razvoja i jačanja lokalnih poduzetničkih kompetencija. U tom kontekstu razvoj BBŽ vidljiv je u izgradnji poduzetničkog ekosustava uz pomoć sredstava Europskih strukturnih fondova, temeljem kojih je BBŽ u zadnjih pet godina ostvarila značajan gospodarski napredak. Razvoj poduzetničkog ekosustava zahtjeva napore lokalne uprave, posebno županije, u definiranju faktora razvoja lokalnog poduzetničkog ekosustava i instrumenata i mjera za praćenje njegovog napretka i efikasnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb,
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb