Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1005544

Socijalistička modernizacija grada: iskustvo Hrvatske


Bara, Mario
Socijalistička modernizacija grada: iskustvo Hrvatske // Razvoj novonastalih gradova u Hrvatskoj tijekom 19. i 20. stoljeća
Zagreb, 2019. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Socijalistička modernizacija grada: iskustvo Hrvatske
(Socialist Modernization of cities: the case of Croatia)

Autori
Bara, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Razvoj novonastalih gradova u Hrvatskoj tijekom 19. i 20. stoljeća / - Zagreb, 2019

Skup
Razvoj novonastalih gradova u Hrvatskoj tijekom 19. i 20. stoljeća

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.2.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Socijalistička modernizacija, gradovi, urbanizacija, Hrvatska
(Socialist modernization, cities, urbanization, Croatia)

Sažetak
Rad obrađuje razdoblje socijalističke modernizacije urbanih sredina Hrvatske koja je vođena ideološki oblikovanim administrativnim mjerama, izostankom pluralnosti društva i privatne ekonomske inicijative. Socijalistička politika je modernizaciju najbrže promovirala u urbanim prostorima gdje je uz tehničke, provodila kulturne i simboličke zahvate. Socijalistički grad trebao je postati idealan grad koji zadovoljava sve potrebe “radnih ljudi”. Industrijalizaciju i urbanizaciju pratile su migracije radne snage iz ruralnih u urbana područja. Zbog velikog broja novih stanovnika gradova vlasti su poklanjale veliku pozornost stambenim politikama. Ubrzana izgradnja rezultirala je neskladom s postojećom urbanom i komunalnom infrastrukturom. Posljedice polustoljetne socijalističke modernizacije gradova bile su najvidljivije u promijenjenim strukturama stanovništva. Na početku promatranog razdoblja samo je ¼ stanovništva živjela u gradovima, da bi pri završetku socijalističke vlasti taj udio bio natpolovičan. Negativne posljedice socijalističke modernizacije gradova se ogledaju u polariziranom razvoju najvećih urbanih središta, neravnomjerno razvijenoj mreži srednjih i manjih gradova i depopulaciji znatnog dijela ruralnog prostora države.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, Demografija, PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2016-06-2015 - Modernizacija urbanog života u Hrvatskoj kroz prizmu razvoja komunalne infrastrukture u 19. i 20. stoljeću (Marino Manin, )

Autor s matičnim brojem:
Mario Bara, (304722)