Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 100521

FIZIČKA PRIVLAČNOST I PODLOŽNOST SUMNJIČENJU ZA KAZNENO DJELO


Ljubin, Tajana; Kamenov, Željka
FIZIČKA PRIVLAČNOST I PODLOŽNOST SUMNJIČENJU ZA KAZNENO DJELO // 15. Dani Ramira Bujasa: sažeci priopćenja / Bratko, Denis ; Galešić, Mirta ; Butković, Ana (ur.).
Zagreb: Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet u Zagrebu, 2001. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
FIZIČKA PRIVLAČNOST I PODLOŽNOST SUMNJIČENJU ZA KAZNENO DJELO
(Physical attractivennes and susceptibility to charge for criminal offense)

Autori
Ljubin, Tajana ; Kamenov, Željka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
15. Dani Ramira Bujasa: sažeci priopćenja / Bratko, Denis ; Galešić, Mirta ; Butković, Ana - Zagreb : Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet u Zagrebu, 2001

Skup
15. Psihologijski skup: Dami Ramira Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13-15.12.2001

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Sažetak
Dosadašnja istraživanja utjecaja fizičke privlačnosti u području kriminalističke i forenzičke psihologije pokazala su tendenciju blažeg postupanja s atraktivnijim osumnjičenicima (češće bivaju oslobođeni) i počiniteljima kaznenih djela (dosuđuju im se blaže kazne). Svega jedno istraživanje ispitivalo je očekuje li se da su manje privlačne osobe vjerojatniji počinitelji kaznenog djela. Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti postavku o vezi fizičke privlačnosti i podložnosti sumnjičenju, vodeći računa o vrsti kaznenog djela. Dvjema nezavisnim skupinama (N1=129 ; N2=148) studenata i studentica prezentirane su 24 c/b fotografije mlađih muških osoba, a zadatak ispitanika je bio procijeniti vjerojatnost da je prikazana osoba počinila djelo. Među skupinama varirana je vrsta djela: silovanje ili pljačka. U predispitivanju na drugim ispitanicima iz iste populacije (N=44) dobiveni su podaci o fizičkoj privlačnosti osoba prikazanih na fotografijama. Podložnost sumnjičenju za različita kaznena djela ovisno o stupnju atraktivnosti mogućeg počinitelja i spolu procjenjivača utvrđena je pomoću višestruke analize varijance. Rezultati su razmatrani u odnosu na postojanje jedinstvenog stereotipa o kriminalcima, te u odnosu na hipotezu o složenom međudjelovanju ispitivanih varijabli.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130703

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb