Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Pripadnost mediteranskoj prehrani studenata riječkog sveučilišta (CROSBI ID 265753)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Pavičić Žeželj, Sandra ; Dragaš Zubalj Nataša ; Fantina, Daria ; Krešić, Greta ; Kenđel Jovanović, Gordana Pripadnost mediteranskoj prehrani studenata riječkog sveučilišta // Paediatria Croatica, 63 (2019), 24-31. doi: dx.doi.org/10.13112/PC.2019.5

Podaci o odgovornosti

Pavičić Žeželj, Sandra ; Dragaš Zubalj Nataša ; Fantina, Daria ; Krešić, Greta ; Kenđel Jovanović, Gordana

hrvatski

Pripadnost mediteranskoj prehrani studenata riječkog sveučilišta

Cilj: Tradicionalna mediteranska prehrana povezuje se sa smanjenim rizikom od nastanka mnogih kroničnih nezaraznih bolesti. Cilj ovog rada bio je utvrditi kakvoću prehrane studenata u Rijeci, odnosno odrediti pripadnost mediteranskom načinu prehrane uz pomoć dvaju indeksa za ocjenu mediteranskog načina prehrane: Mediteranskog indeksa kvalitete prehrane i Ocjene mediteranske prehrane. Metode: Istraživanje je provedeno od siječnja do svibnja 2018. godine i obuhvatilo je 455-ero studenata s riječkog Sveučilišta, 336 žena i 119 muškaraca. Podatci o dobi, tjelesnoj aktivnosti, antropometriji, pušenju i prehrambenim navikama dobiveni su iz anketnih upitnika. Za određivanje pripadnosti mediteranskom načinu prehrane primijenjena su dva indeksa: Mediteranski indeks kvali tete prehrane i Ocjena mediteranske prehrane. Rezultati: Prosječna ocjena kakvoće prehrane studenata ocijenjena prema Mediteranskom indeksu kvalitete prehrane iznosila je 9, 61, što označava srednju do nedostatnu kakvoću prehrane. Prema Ocjeni mediteranske prehrane kakvoća prehrane ocijenjena je kao nedostatna i iznosila je 3, 70. Žene su imale značajno bolji Mediteranski indeks kvalitete prehrane (9, 36) od muškaraca (p<0, 001) i studenti koji ne puše također su imali značajno bolji Mediteranski indeks kvalitete prehrane (9, 11) od pušača (p<0, 001). Zaključci: Prema dobivenom Mediteranskom indeksu kvalitete prehrane i Ocjeni mediteranske prehrane možemo zaključiti da je prehrana studenata ocijenjena srednjom do nedostatnom te je vidljivo kako postoji potreba za povećanjem pridržavanja mediteranskog načina prehrane te promjenom prehrambenih navika studenata. Prema dobivenim rezultatima postoji jasna potreba za stvaranjem programa promicanja zdravlja, s posebnim naglaskom na edukaciju o prehrani i na prehrambene navike.

Studenti ; kakvoća prehrane ; mediteranska prehrana

nije evidentirano

engleski

Adherence to Mediterranean diet in University of Rijeka students

nije evidentirano

University students ; diet qualitymediterranean diet

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63

2019.

24-31

objavljeno

1330-1403

1846-405X

dx.doi.org/10.13112/PC.2019.5

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam

Poveznice
Indeksiranost