Razvoj i validacija nove sHSS-GC-FID metode za određivanje lako hlapljivih sastavnica u dodacima prehrani kod upalnih bolesti crijeva (CROSBI ID 677101)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Skendrović, David ; Brusač, Edvin ; Jeličić, Mario- Livio ; Amidžić Klarić, Daniela ; Mornar, Ana
hrvatski
Razvoj i validacija nove sHSS-GC-FID metode za određivanje lako hlapljivih sastavnica u dodacima prehrani kod upalnih bolesti crijeva
Upalne bolesti crijeva, Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, su autoimune, idiopatske bolesti karakterizirane kroničnom upalom lociranom u gastrointestinalnom sustavu. Uz klasičnu farmakoterapiju koju čine aminosalicilati, kortikosteroidi i biološka terapija, u novije doba pacijenti sve više pribjegavaju različitim dodacima prehrani kao adjuvantnoj terapiji. Uslijed činjenice da su svi dodaci prehrani, pa tako i oni korišteni u terapiji upalnih bolesti crijeva, regulirani zakonodavstvom o hrani te se kontrola njihove kvalitete prvenstveno odnosi na analizu zdravstvene ispravnosti, jasna je potreba za razvojem analitičkih metoda za određivanje glavnih sastavnica formulacije i ispitivanje njihove čistoće. Korištena je sHSS-GC-FID (engl.static headspace sampler – gas chromatography – flame ionization detector) metoda za istovremeno određivanje etanola i njegovih onečišćenja (metanol, aceton, izopropanol, t-butanol, n-butanol, n-propanol i izobutanol) u biljnim ekstraktima dodataka prehrani namijenjenih za terapiju upalnih bolesti crijeva. Korištena je kolona DB-624 30 m × 0, 53 mm debljine filma 3 μm uz dušik kao plin nostelj te temperaturni gradijentni program eluacije. Ispitivanjem parametara temperature i vremena ekstrakcije te volumena uzorka optimizirana je headspace ekstrakcija. Nadalje, optimizirani kromatografski uvjeti omogućili su dobro razdvajanje analita unutar 14 minuta te je razvijena brza, pouzdana i jednostavna metoda za njihovu simultanu analizu. Metoda je validirana prema ICH (engl. International Conference on Harmonization) smjernicama i primijenjena za određivanje navedenih analita u uzorku tinkture kurkume. Korištena je metoda unutarnjeg standarda, a moguće interferencije matrice umanjene su metodom standardnog dodatka. Detektirana onečišćenja nisu bila prisutna u količinama većim od propisanih granica dok je koncentracija etanola bila unutar deklariranog sadržaja. Razvijena metoda pokazala se učinkovitom i pouzdanom za određivanje lako hlapljivih sastavnica s ciljem ispitivanja sigurnosti i kontrole kvalitete različitih formulacija dodataka prehrani te je ponudila obećavajuće rezultate za primjenu u budućim ispitivanjima. Ovaj rad je sufinancirala Hrvatska zaklada za znanost projektom UIP-2017-05-3949.
upalne bolesti crijeva, dodaci prehrani, sHSS-GC-FID, hlapljive sastavnice
nije evidentirano
engleski
Development and validation of new sHSS-GC-FID method for determination of volatile compounds in dietary supplements used in inflammatory bowel disease
nije evidentirano
inflammatory bowel disease, dietary supplements, sHSS-GC-FID, volatile compounds
nije evidentirano
Podaci o prilogu
24-24.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
8. SIMPOZIJ STUDENATA FARMACIJE I MEDICINSKE BIOKEMIJE - Knjiga sažetaka
Bojić, Mirza ; Somborac Bačura, Anita
Zagreb: Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-8273-01-8
Podaci o skupu
8. simpozij studenata farmacije i medicinske biokemije (FARMEBS 2019)
poster
01.06.2019-01.06.2019
Zagreb, Hrvatska