Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1004887

Analiza pedigrea konja kasačkih pasmina u Srbiji


Milovac, Slavica; Štrbac, Ljuba, Šaran, Momčilo; Trivunović, Snežana; Baban, Mirjana; Gregić, Maja; Potočnik, Klemen
Analiza pedigrea konja kasačkih pasmina u Srbiji // Proceedings & abstracts 12th international scientifi c/professional conference agriculture in nature and environment protection / Jug, D., Brozović, B. (ur.).
Osijek: Glas Slavonije d.d., Osijek, 2019. str. 124-128 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Analiza pedigrea konja kasačkih pasmina u Srbiji
(Pedigree analysis of the trotter horse in Serbia)

Autori
Milovac, Slavica ; Štrbac, Ljuba, Šaran, Momčilo ; Trivunović, Snežana ; Baban, Mirjana ; Gregić, Maja ; Potočnik, Klemen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings & abstracts 12th international scientifi c/professional conference agriculture in nature and environment protection / Jug, D., Brozović, B. - Osijek : Glas Slavonije d.d., Osijek, 2019, 124-128

Skup
12. Međunarodni znanstveno‐stručni skup poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 27-29.05.2019.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Popunjenost pedigrea, inbriding, generacijski interval, kasači
(Pedigree completeness, inbreeding coeffi cient, generation interval, trotter horse)

Sažetak
Cilj ovoga rada je da se na osnovu baze podataka o podrijetlu grla kasačkih pasmina konja koji se nalaze u evidenciji Udruženja za kasački sport Srbije izračunaju parametri populacije u softveru specijaliziranom za analizu pedigrea. Ukupan broj grla je iznosio 2.655, oždrijebljenih u razdoblju od 1926. do 2010. godine. Obrada podataka je izvršena primjenom online softvera PopRep 2.0, a izračunati su sljedeći parametri populacije: popunjenost pedigrea po godinama, koefi cijent inbridinga i generacijski interval. Prosječna popunjenost pedigrea za promatranu populaciju kasača za posljednjih deset godina se kretala od 47, 4% u 6. generaciji, do 100% u 1. generaciji. Kod najvećeg broja grla, koefi cijent uzgoja u srodstvu se kretao od 0-5% i iako je imao tendenciju povećanja, prosječan koefi cijent inbridinga po godini rođenja je bio nizak. Generacijski interval na razini populacije je u prosjeku iznosio 11, 9 godina, dok je za kobile iznosio 10, 4 godine, a za pastuhe 13, 3 godine. U daljnjem radu treba nastojati da se podaci koji su do sada prikupljeni upotpune, kako bi se povećala popunjenost pedigrea i točnost ocjene ostalih parametara populacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiotehnologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek