Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidativna aktivnost tokoferolnog ekstrakta iz različitih vrsta ulja (CROSBI ID 677062)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Tijan, Paola ; Broznić, Dalibor Antioksidativna aktivnost tokoferolnog ekstrakta iz različitih vrsta ulja // Zbornik radova 10. Studentskog kongresa "Prehrana i klinička dijatoterapija" / Božić, Katarina ; Knez, Lucija ; Matić, Matea (ur.). Rijeka: Medicinski fakultet, FOSS MedRI, 2019. str. 1-24

Podaci o odgovornosti

Tijan, Paola ; Broznić, Dalibor

hrvatski

Antioksidativna aktivnost tokoferolnog ekstrakta iz različitih vrsta ulja

Uvod: Važnost ulja poznata je od davnina. Poglavito u mediteranskom području gdje se često koriste i sastavni su dio skoro svakog jela. U uljima se nalaze različite masne kiseline i antioksidansi, s obzirom na zastupljenost tih tvari ulja posjeduju različita antioksidativna svojstva. Jedan od najpoznatijih antioksidansa je vitamin E, pri čemu su mnoga istraživanja pokazala da on djeluje kao prirodni „lovac“ slobodnih radikala. Cilj: Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razliku u antioksidativnoj aktivnosti maslinovog, suncokretovog, bučinog i crnog ulja i ekstrakata vitamina E dobivenih iz pojedinih vrsta ulja. Materijali i metode: Pomoću DPPH metode prikazana je antioksidativna aktivnost ulja i ekstrakta vitamina E dok je Trolox ekvivalent koji je analog vitaminu E poslužio kao referentni standard pomoću kojega su izraženi rezultati dobiveni DPPH metodom. Rezultati: Maslinovo ulje je pokazalo najveću antioksidativnu aktivnost, gubitak signala DPPH radikala iznosio je 71%, zatim suncokretovo ulje (69%), crno (59%) i bučino (53%). Kod ekstrakata vitamina E najveći gubitak signala imao je ekstrakt vitamina E iz suncokretovog ulja (28%), pa iz crnog (20%), maslinovog ulja (18%) te je najmanju antioksidativnu aktivnost pokazao ekstrakt vitamina E iz bučinog ulja (10%). Vrijednost TEAC pokazuje najveću antioksidativnu aktivnost za maslinovo ulje, zatim za suncokretovo, crno i bučino, što je u skladu s prethodno dobivenim rezultatima gdje je praćena inhibicija DPPH radikala. Zaključak: Zaključujemo da je najvažniji i ujedino napoznatiji antioksidans tokoferol odnosno vitamin E, no s obzirom na dobivene rezultate on nije jedini čimbenik koji utječe na antioksidativnu aktivnost nekog ulja.

antioksidativna aktivnost ; DPPH radikal ; TEAC ; ulje ; vitamin E

nije evidentirano

engleski

Antioxidant activity of tocopherol extract obtained from different types of oil

nije evidentirano

antioxidant activity ; DPPH radical ; TEAC ; oil ; vitamin E

nije evidentirano

Podaci o prilogu

1-24.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova 10. Studentskog kongresa "Prehrana i klinička dijatoterapija"

Božić, Katarina ; Knez, Lucija ; Matić, Matea

Rijeka: Medicinski fakultet, FOSS MedRI

Podaci o skupu

10. studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

10.05.2019-11.05.2019

Rijeka, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam, Prehrambena tehnologija