Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1003847

Izleti u Drugo: mit, klasa i rod (rasprave o ruskoj književnosti, filmu i popularnoj kulturi)


Lugarić Vukas, Danijela
Izleti u Drugo: mit, klasa i rod (rasprave o ruskoj književnosti, filmu i popularnoj kulturi), Zagreb: FFpress ; Hrvatska sveučilišna naklada, 2019 (monografija)


Naslov
Izleti u Drugo: mit, klasa i rod (rasprave o ruskoj književnosti, filmu i popularnoj kulturi)
(Journeys to the otherness: myth, class and gender (essays in Russian literature, film, and popular culture))

Autori
Lugarić Vukas, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
FFpress ; Hrvatska sveučilišna naklada

Grad
Zagreb

Godina
2019

Stranica
264

ISBN
978-953-175-694-5

Ključne riječi
Drugo, drugost, ruska književnost, film, popularna kultura, mit, klasa, rod
(Other, otherness, Russian literature, film, popular culture, myth, class, gender)

Sažetak
Knjiga pristupa tekstovima ruske i sovjetske kulture (književnim, filmskim i popularno-kulturnim) iz poredbene perspektive i metodoloških protokola povezanih s proučavanjima mita, klase i roda, podzastupljenih i u domaćoj humanistici i u suvremenim pristupima ruskoj i sovjetskoj kulturi od Lava Nikolajeviča Tolstoja do kraja 20. stoljeća (Ljudmila Ulickaja). Mit, klasa i rod promatraju se u specifičnostima svojih struktura, kroz vlastitu performativnost i simboličke jezike, ali i u međuovisnosti: gotovo sve analize u knjizi prikazuju da su klasne artikulacije značenja ovisne o rodnim, a neke i da mitsko (znanje, spoznaja, svijest) kapilarno premrežuje klasno i rodno polje ruske i (post)sovjetske književnosti i kulture. Takva čitanja nude nov, svjež i aktualan pogled na noviju rusku i sovjetsku kulturu, obilježenu nizom dramatičnih i turbulentnih prijelaza, posebice jer autorica analizira i umjetnička djela, književna i filmska, kontekstualno uokvirena povijesnim zbivanjima koja se opiru jezičnoj simbolizaciji (Drugi svjetski rat, Gulag), osvjetljujući u njima lokalne (mitske, klasne i rodne) specifičnosti, ali i neke opće (globalne) tendencije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija, Interdisciplinarne humanističke znanosti, Filmska umjetnost (filmske, elektroničke i medijske umjetnosti pokretnih slika), Književnost, Rodni studijiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Danijela Lugarić Vukas (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Lugarić Vukas, Danijela
Izleti u Drugo: mit, klasa i rod (rasprave o ruskoj književnosti, filmu i popularnoj kulturi), Zagreb: FFpress ; Hrvatska sveučilišna naklada, 2019 (monografija)
Lugarić Vukas, D. (2019) Izleti u Drugo: mit, klasa i rod (rasprave o ruskoj književnosti, filmu i popularnoj kulturi). Zagreb, FFpress ; Hrvatska sveučilišna naklada.
@book{book, author = {Lugari\'{c} Vukas, D.}, year = {2019}, pages = {264}, keywords = {Other, otherness, Russian literature, film, popular culture, myth, class, gender}, isbn = {978-953-175-694-5}, title = {Journeys to the otherness: myth, class and gender (essays in Russian literature, film, and popular culture)}, keyword = {Other, otherness, Russian literature, film, popular culture, myth, class, gender}, publisher = {FFpress ; Hrvatska sveu\v{c}ili\v{s}na naklada}, publisherplace = {Zagreb} }