Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kemijska i senzorna karakterizacija vina Chardonnay (CROSBI ID 265477)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Puhelek, Ivana ; Tomaz, Ivana ; Jeromel, Ana Kemijska i senzorna karakterizacija vina Chardonnay // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 3; 96-100. doi: 10.31727/gzb.42.3.12

Podaci o odgovornosti

Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Puhelek, Ivana ; Tomaz, Ivana ; Jeromel, Ana

hrvatski

Kemijska i senzorna karakterizacija vina Chardonnay

Tijekom berbe 2017. proizvedena su četiri vina ´Chardonnay´ uz upotrebu različitih komercijalno dostupnih sojeva Saccharomyces cerevisiae i bayanus kvasaca te je uspoređen njihov aromatski profil. Primjenom ekstrakcije na čvrstoj fazi te vezanim sustavom plinska kromatografija- spektrometar masa, u vinima je identificirano oko 70 hlapljivih spojeva. Analizirani spojevi, podijeljeni u 7 kemijskih grupa, značajno su utjecali na senzorni profil vina i njihovu različitost. Rezultati su pokazali značajan i pozitivan utjecaj korištenih sojeva kvasaca na neke grupe spojeva koji doprinose kakvoći vina, poput etil-estera, izoamil i izobutil-acetata, nekih viših alkohola te monoterpena (linalol, citronelol i geraniol). Određena je i aktivna mirisna vrijednost (OAV) pojedinih aromatskih spojeva koji su prema sličnosti deskriptora grupirani u aromatske serije poput voćne, cvjetne, začinske i maslačne, što je omogućilo i opisno definiranje aromatskog profila svakog vina.

´Chardonnay´, Saccharomyces cerevisiae, GC-MS, aromatski spojevi, OAV

nije evidentirano

engleski

Chemical and sensory characterization of Chardonnay wines

nije evidentirano

Chardonnay, Saccharomyces cerevisiae, GC-MS, aromatic compounds, OAV

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42 (3)

2019.

96-100

objavljeno

0350-9664

2584-3265

10.31727/gzb.42.3.12

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice