Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Genetska varijabilnost svojstava kvalitete germplazme soje (Glycine max L. Merr.) (CROSBI ID 426875)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Matoša Kočar, Maja Genetska varijabilnost svojstava kvalitete germplazme soje (Glycine max L. Merr.) / Vila, Sonja (mentor); Osijek, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, . 2016

Podaci o odgovornosti

Matoša Kočar, Maja

Vila, Sonja

hrvatski

Genetska varijabilnost svojstava kvalitete germplazme soje (Glycine max L. Merr.)

U ovom istraživanju ispitana je genetska varijabilnost svojstava kvalitete germplazme soje i genetska udaljenost genotipova temeljem utvrđivanja mase 1000 zrna, kemijskih analiza zrna i molekularnih analiza. Ciljevi ovog istraživanja bili su na 22 genotipa soje: (1) procjeniti genetsku varijabilnost svojstava kvalitete zrna i genetsku udaljenost germplazme soje na temelju utvrđivanja mase 1000 zrna te kemijskih analiza zrna koje su uključivale određivanje koncentracije bjelančevina i ulja, sastava i koncentracije masnih kiselina i saharida te sastava i sadržaja izoflavona ; (2) procjeniti genetsku varijabilnost svojstava kvalitete zrna i genetsku udaljenost genotipova soje uz pomoć SSR biljega izabranih temeljem rezultata studija povezanosti polimorfizma DNA biljega i pojedinih istraživanih svojstava kvalitete zrna ; (3) odabrati genotipove s poželjnim svojstvima kvalitete zrna ; (4) identificirati najudaljenije sorte s poželjnim svojstvima kvalitete kao potencijalne, nove roditeljske kombinacije za buduće programe križanja. Tijekom tri vegetacijske sezone (2010. – 2012.), na Poljoprivrednom institutu Osijek postavljen je poljski pokus u dva ponavljanja po slučajnom bloknom rasporedu. Svake godine pokusa nakon žetve određena je masa 1000 zrna te su napravljene kemijske analize kojima se utvrdila koncentracija bjelančevina i ulja, sastav i koncentracija masnih kiselina i saharida te sastav i sadržaj izoflavona u zrnu soje. Na kraju trogodišnjeg pokusa napravljene su i molekularne analize. Statistička obrada rezultata ovih analiza uključivala je izračun standardnih mjera varijacije, analizu varijance, utvrđivanje udaljenosti genotipova temeljem standardiziranih srednjih vrijednosti svojstava kvalitete zrna te izradu pripadajućeg UPGMA dendrograma, utvrđivanje genetske udaljenosti po Nei-u (1973.) temeljem molekularnih analiza uz pomoć 10 mikrosatelitnih biljega te izradu pripadajućeg UPGMA dendrograma, analizu molekularne varijance za genotipove porijeklom sa Poljoprivrednog instituta Osijek te usporedbu podataka različitih vrsta analiza Mantelovim testom. Nakon završene analize podataka utvrđeno je da unutar istraživanog seta biljnog materijala postoji genetska raznolikost u svojstvima kvalitete zrna što je i potvrđeno na molekularnoj razini.

soja ; kvaliteta zrna ; genetska divergentnost ; SSR ; UPGMA ; oplemenjivanje

nije evidentirano

engleski

Genetic variability of soybean (Glycine max L. Merr.) germplasm seed quality

nije evidentirano

soybean ; seed quality ; genetic diversity ; SSR ; UPGMA ; breeding

nije evidentirano

Podaci o izdanju

139

14.11.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Poljoprivreda (agronomija)