Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske (CROSBI ID 265429)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Doko, Kristina ; Barišić, Veronika ; Flanjak, Ivana ; Jozinović, Antun ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica Mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske // Glasnik zaštite bilja, 3 (2019), 2019; 22-27. doi: 10.31727/gzb.42.3.4

Podaci o odgovornosti

Doko, Kristina ; Barišić, Veronika ; Flanjak, Ivana ; Jozinović, Antun ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica

hrvatski

Mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske

U ovom radu određena je mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske koja se dobiva kao nusproizvod u proizvodnji čokolade, nakon prženja kakaovog zrna. Kakaova ljuska je tretirana postupkom visokonaponskog električnog pražnjenja (VNEP) pri 40 i 80 Hz tijekom 15, 30 i 45 min u vodenoj suspenziji (pri koncentraciji kakaove ljuske 1, 5 i 3, 0 %). Istraživanje je pokazalo da je kakaova ljuska, iako je prije analize prošla termički tretman (prženje) jako opterećena mikroorganizmima, ali da se primjenom VNEP može reducirati broj enterobakterija. Naknadna obrada kakaove ljuske sušenjem pri 40 °C, međutim, uzrokuje oporavak mikroorganizama.

kakaova ljuska ; visokonaponsko električno pražnjenje ; aerobne mezofilne bakterije ; kvasci i plijesni ; enterobakterije

nije evidentirano

engleski

Microbial Quality of Cocoa Husk

nije evidentirano

cocoa shell ; high-voltage electrical discharge ; aerobic mesophilic bacteria ; yeasts and moulds ; enterobacteria

nije evidentirano

Podaci o izdanju

3 (2019)

2019.

22-27

objavljeno

0350-9664

2584-3265

10.31727/gzb.42.3.4

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice