Mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske (CROSBI ID 265429)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Doko, Kristina ; Barišić, Veronika ; Flanjak, Ivana ; Jozinović, Antun ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica
hrvatski
Mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske
U ovom radu određena je mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske koja se dobiva kao nusproizvod u proizvodnji čokolade, nakon prženja kakaovog zrna. Kakaova ljuska je tretirana postupkom visokonaponskog električnog pražnjenja (VNEP) pri 40 i 80 Hz tijekom 15, 30 i 45 min u vodenoj suspenziji (pri koncentraciji kakaove ljuske 1, 5 i 3, 0 %). Istraživanje je pokazalo da je kakaova ljuska, iako je prije analize prošla termički tretman (prženje) jako opterećena mikroorganizmima, ali da se primjenom VNEP može reducirati broj enterobakterija. Naknadna obrada kakaove ljuske sušenjem pri 40 °C, međutim, uzrokuje oporavak mikroorganizama.
kakaova ljuska ; visokonaponsko električno pražnjenje ; aerobne mezofilne bakterije ; kvasci i plijesni ; enterobakterije
nije evidentirano
engleski
Microbial Quality of Cocoa Husk
nije evidentirano
cocoa shell ; high-voltage electrical discharge ; aerobic mesophilic bacteria ; yeasts and moulds ; enterobacteria
nije evidentirano