Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet pekinškog kupusa (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt) u različitim razvojnim stadijima (CROSBI ID 426842)

Ocjenski rad | diplomski rad

Dujmović, Mia Sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet pekinškog kupusa (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt) u različitim razvojnim stadijima / Šola, Ivana (mentor); Vujčić Bok, Valerija (neposredni voditelj). Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2018

Podaci o odgovornosti

Dujmović, Mia

Šola, Ivana

Vujčić Bok, Valerija

hrvatski

Sadržaj fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet pekinškog kupusa (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt) u različitim razvojnim stadijima

Sadržaj fenolnih spojeva, kao i njihov antioksidacijski kapacitet, ovise o razvojnom stadiju biljke. Do sada su u dostupnoj literaturi informacije o sadržaju fenolnih spojeva i antioksidacijskom kapacitetu pekinškog kupusa (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt) zabilježene samo za odrasle biljke, no ne postoje usporedni podaci o kvalitativnom i kvantitativnom sadržaju fenolnih spojeva i antioksidacijskom kapacitetu različitih razvojnih stadija ove vrste. Stoga je u ovom radu ispitano pet različitih razvojnih stadija pekinškog kupusa ; prvi stadij su činile mlade biljke s otvorenim kotiledonama, drugom stadiju pripadale su biljke s razvijenim dvjema kotiledonama i dva prava lista, trećem biljke s četiri lista, a biljke četvrtog i petog stadija imale su po šest, odnosno deset razvijenih listova. Spektrofotometrijski je određen sadržaj ukupnih fenola, flavonola i hidroksicimetnih kiselina, metodom tekućinske kromatografije visoke moći razlučivanja su identificirani i kvantificirani najzastupljeniji pojedinačni flavonoidi i fenolne kiseline, te je određen antioksidacijski kapacitet pet razvojnih stadija pekinškog kupusa metodama koje se temelje na redukciji radikala ABTS (2, 2'-azinobis (3- etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina)) i DPPH (2, 2-difenil-pikrilhidrazil), te metodom određivanja antioksidacijske jakosti redukcijom željeza (FRAP, eng. ferric reducing/antioxidant power). Rezultati su pokazali da se najraniji stadij (samo kotiledone) pekinškog kupusa na razini količine ukupnih fenola, flavonola, hidroksicimetnih kiselina i kvercetina, kao i antioksidacijskog kapaciteta statistički ne razlikuje (p≤0.05) od stadija sa šest ili deset listova. Ova tri stadija ujedno imaju i značajno veće vrijednosti spomenutih parametara u odnosu na stadij s kotiledonima i dva prava lista ili stadij sa četiri lista.

ferulična kiselina, izoramnetin, kempferol, kvercetin, sinapinska kiselina

nije evidentirano

engleski

Content of phenolic compounds and antioxidant capacity of Chinese cabbage (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt) in different development stages

nije evidentirano

ferulic acid, isorhamnetin, kaempferol, quercetin, sinapic acid

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

27.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti, Kemija, Poljoprivreda (agronomija)