Utjecaj tretmana sjemena na zdravstveno stanje sjemena i početni rast paprike (CROSBI ID 265199)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Matotan, Svjetlana ; Matotan, Zdravko ; Palfi, Marina
hrvatski
Utjecaj tretmana sjemena na zdravstveno stanje sjemena i početni rast paprike
Istraživanje utjecaja temperature (konstantna 20°C i izmjenljiva 20-30°C) i tretmana sjemena (NaOCl, M-metalaksil, karboksin+tiram i netretirano sjeme kao kontrola) na energiju klijanja, klijavost i zdravstveno stanje sjemena provedeno je u laboratorijskim uvjetima na sjemenu paprike sorte Slavonka. Rezultati su pokazali statistički značajan učinak temperature, tretmana i njihove interakcije na energiju klijanja sjemena paprike, dok kod klijavosti sjemena tretmani nisu pokazali signifikantne razlike. Najveća energija klijanja bila je u karboksin+tiram tretmanu kod izmjenljive temperature (76%). Statistički značajan učinak temperature, tretmana i njihove interakcije utvrđen je za razvoj fitopatogenih gljiva Alternaria spp, Cladosporium sp. i Penicillium sp. Za razvoj Fusarium spp. temperature nisu pokazale statistički značajnu razliku, kao niti interakcija temperature i tretmana za razvoj Aspergillus spp. Na temelju naših rezultata možemo zaključiti da se učinkovitim tretmanima može poboljšati kvaliteta sjemena i smanjiti količina fungicida potrebnih za suzbijanje bolesti sjemena.
paprika, tretmani, energija klijanja, klijavost, zdravstveno
nije evidentirano
engleski
Influence of seed treatment on the health of seed and initial growth of peppers
nije evidentirano
pepper, treatments, germination energy, germination, health
nije evidentirano