Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1002200

Potencijal uzgoja buše za potrebe agroturizma


Đurišević, Ivan
Potencijal uzgoja buše za potrebe agroturizma 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomskik fakultet, Zagreb


Naslov
Potencijal uzgoja buše za potrebe agroturizma
(Potential of breeding Busha for Agrotourism)

Autori
Đurišević, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomskik fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2016

Stranica
28

Mentor
Konjačić, Miljenko

Ključne riječi
Buša, agroturizam, potrošači, tradicija, baština, kultura, otpornost
(Busha ; agrotourism ; consumers ; tradition ; patrimony ; culture)

Sažetak
Buša je jedna od najmanjih pasmina goveda na svijetu i spada u skupinu takozvanih kratkorogih goveda (Bos brachyeros europeus). Na buši se kroz povijest (sve do polovice dvadesetog stoljeća), zasnivala govedarska proizvodnja. Međutim, zbog svoje skromnije proizvodnosti biva zapostavljena. Jedna od opcija kako bi se spasila od izumiranja je prijedlog njene komercijalizacije, a jedna od mogućnosti je i njeno introduciranje u agroturizam. Agoturizam sam po sebi može biti spas i dodatna zarada za gospodarstva koja se bave poljoprivrednom djelatnošću. Navedeno je moguće kroz povećanje konkurentnosti te uvođenjem određenih noviteta u ponudu, a za to može poslužiti i buša, odnosno proizvodi od buše. Cilj ovog istraživanja je bio kroz ispitivanje potencijalnih korisnika doznati kakvo je njihovo mišljenje o tome da se buša introducira u turizam, odnosno da se na temelju njenog uzgoja na malim gospodarstvima pokrenu novi vidovi usluga i proizvoda. Velika većina ispitanika se složila oko činjenice da bi bušu trebalo brendirat kako bi joj se povećala popularnost što bi moguće povećalo i dodatnu vrijednost gospodarstva koja se bave uzgojem buše. Osim toga, bušu bi bilo poželjno dodatno poticati kroz razne razvojne programe. Kao zaključak možemo reći da je kroz ovo istraživanje dokazano da buša ima velikih potencijala u uzgoju za potrebe agroturizma i da je potrošači kao nešto novo, tradicionalno i baštinski vrijedno podupiru i odobravaju njen uzgoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb