Utjecaj fenofaze i genotipa na sadržaj fruktana u ječmu (Hordeum vulgare L.) (CROSBI ID 426701)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Škoro, Marin
Begović, Lidija
hrvatski
Utjecaj fenofaze i genotipa na sadržaj fruktana u ječmu (Hordeum vulgare L.)
Ugljikohidrati topljivi u vodi kod žitarica umjerenog pojasa uglavnom su sastavljeni od saharoze, glukoze, fruktoze i fruktana. Fruktani su polimeri fruktoze dobiveni iz saharoze koji predstavljaju glavnu komponentu ukupnih šećera u biljkama te su važna privremena zaliha ugljika za biljke u periodu nalijevanja zrna. U ovom radu istraživan je sadržaj fruktana u stabljikama te ukupnih topljivih šećera u stabljikama i listovima deset kultivara ozimog ječma u tri razvojne faze ječma: vlatanje, cvatnja i nalijevanje zrna. Pretpostavka je bila da će se sadržaj šećera i fruktana razlikovati u različitim fazama razvoja u kao i u različitim kultivarima. Rezultati su pokazali varijacije u sadržaju kako ukupnih šećera u listovima i stabljikama, tako i fruktana u stabljikama. Koncentracije fruktana u svim kultivarima najmanje su bile u fazi vlatanja, dok tijekom cvatnje i nalijevanja zrna dolazi od porasta koncentracija. Najviše fruktana izmjereno je kod kultivara Titan, Casanova i Osk.6.24/4-12, a najmanje kod Zlatka i Baruna. Akumulacija ukupnih šećera također je kod većine kultivara započela u fazi cvatnje, a nastavila se i tijekom nalijevanja zrna. Kod kultivara Zlatko i Panonac koncentracije ukupnih šećera nisu se mijenjale tijekom razvoja.
fruktani, šećeri, ječam, razvoj, genotip
nije evidentirano
engleski
Effect of phenophase and genotype on fructan content in barley (Hordeum vulgare L.)
nije evidentirano
fructans, sugars, barley, development, genotype
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
14.05.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju
Osijek