Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj fenofaze i genotipa na sadržaj fruktana u ječmu (Hordeum vulgare L.) (CROSBI ID 426701)

Ocjenski rad | diplomski rad

Škoro, Marin Utjecaj fenofaze i genotipa na sadržaj fruktana u ječmu (Hordeum vulgare L.) / Begović, Lidija (mentor); Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju, . 2019

Podaci o odgovornosti

Škoro, Marin

Begović, Lidija

hrvatski

Utjecaj fenofaze i genotipa na sadržaj fruktana u ječmu (Hordeum vulgare L.)

Ugljikohidrati topljivi u vodi kod žitarica umjerenog pojasa uglavnom su sastavljeni od saharoze, glukoze, fruktoze i fruktana. Fruktani su polimeri fruktoze dobiveni iz saharoze koji predstavljaju glavnu komponentu ukupnih šećera u biljkama te su važna privremena zaliha ugljika za biljke u periodu nalijevanja zrna. U ovom radu istraživan je sadržaj fruktana u stabljikama te ukupnih topljivih šećera u stabljikama i listovima deset kultivara ozimog ječma u tri razvojne faze ječma: vlatanje, cvatnja i nalijevanje zrna. Pretpostavka je bila da će se sadržaj šećera i fruktana razlikovati u različitim fazama razvoja u kao i u različitim kultivarima. Rezultati su pokazali varijacije u sadržaju kako ukupnih šećera u listovima i stabljikama, tako i fruktana u stabljikama. Koncentracije fruktana u svim kultivarima najmanje su bile u fazi vlatanja, dok tijekom cvatnje i nalijevanja zrna dolazi od porasta koncentracija. Najviše fruktana izmjereno je kod kultivara Titan, Casanova i Osk.6.24/4-12, a najmanje kod Zlatka i Baruna. Akumulacija ukupnih šećera također je kod većine kultivara započela u fazi cvatnje, a nastavila se i tijekom nalijevanja zrna. Kod kultivara Zlatko i Panonac koncentracije ukupnih šećera nisu se mijenjale tijekom razvoja.

fruktani, šećeri, ječam, razvoj, genotip

nije evidentirano

engleski

Effect of phenophase and genotype on fructan content in barley (Hordeum vulgare L.)

nije evidentirano

fructans, sugars, barley, development, genotype

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

14.05.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju

Osijek

Povezanost rada

Biologija, Poljoprivreda (agronomija)