Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1001690

Znanstveno umjetničko istraživanje na temu edukacijskih i komunikacijskih aspekata virtualne realnosti RPG-a


Afrić, Winton; Šimović, Vladimir; Žužul, Josip
Znanstveno umjetničko istraživanje na temu edukacijskih i komunikacijskih aspekata virtualne realnosti RPG-a // Projekti i projektni menadžment / Šiber, G. (ur.).
Zaprešić, Hrvatska: Visoka škola za poslovanje i upravljanje s pravom javnosti „Baltazar Adam Krčelić“, 2011. str. 333-342 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Znanstveno umjetničko istraživanje na temu edukacijskih i komunikacijskih aspekata virtualne realnosti RPG-a
(108/5000 Scientific and artistic research on the topic of educational and communication aspects of virtual reality role-playing game)

Autori
Afrić, Winton ; Šimović, Vladimir ; Žužul, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Projekti i projektni menadžment / Šiber, G. - Zaprešić, Hrvatska : Visoka škola za poslovanje i upravljanje s pravom javnosti „Baltazar Adam Krčelić“, 2011, 333-342

Skup
Projekti i projektni menadžment

Mjesto i datum
Isoka škola za poslovanje i upravljanje s pravom javnosti „Baltazar Adam Krčelić“ Zaprešić, Hrvatska, 25-26. 02. 2011.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Edukacija, Virtualna realnost, RPG, umjetničko-dizajnerski predmeti
(Education, Virtual Reality, RPG, Artistic Design Items)

Sažetak
Autori u svom radu predstavljaju projekt koji se bavi istraživanjem komunikacijskih (jezičnih, vizualnih i drugih) i edukacijskih (formalnih, neformalnih i informalnih) aspekata virtualne realnosti RPG-a i za zadatak ima obraditi, kroz znanstvene i umjetničke radove, edukacijske i komunikacijske aspekte virtualne realnosti RPG-a sa svim njegovim specifičnostima. Cilj prezentiranog projekta je znanstveno i likovno istražiti vizualni identitet popularne RPG virtualne kulture i umjetnički obraditi temu izradom primijenjenih umjetničko-dizajnerskih predmeta u vidu maštovitih artefakata (kulturnih predmeta) kakvi su sadržani u virtualnosti RPG- a. Važnost umjetničke izrade ovakvih djela polazi iz potrebe za definiranjem kôda vizualnog identiteta kao i uspostave identiteta (osobnog i kolektivnog) općenito u virtualnoj realnosti RPG-a, a sa svim žanrovskim posebnostima. Likovno ostvarenje ovog tipa utjelovljuje, do sada gotovo isključivo virtualno prisutnu, supkulturu „gaminga“ kao i fantasy-a, SF-a i ine njegove specifične pojavne oblike. Doprinos ovog teksta je u jasnom definiranju ciljeva predloženog projekta koji želi proniknuti u koncipiranje vizualnih identiteta i ponuditi izvorna rješenja cjelovitog vizualnog iskustva koje možemo naći u virtualnosti i tako definirati načine na koje taj dio sustava virtualne realnosti RPG-a funkcionira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanosti, Pedagogija, Likovne umjetnosti, Interdisciplinarno umjetničko poljePOVEZANOST RADA


Projekt / tema
227-2271694-1699 - Analitički model praćenja novih obrazovnih tehnologija u cjeloživotnom učenju (Vladimir Šimović, )

Ustanove
Učiteljski fakultet, Zagreb,
Visoko učilište Algebra, Zagreb