Prisutnost bakterijske vrste Staphylococcus aureus u mesu peradi (CROSBI ID 676302)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Jaki Tkalec, Vesna ; Furmeg, Sanja ; Kiš, Maja ; Majnarić, Darko ; Sokolović, Jadranka
hrvatski
Prisutnost bakterijske vrste Staphylococcus aureus u mesu peradi
Bakterijska vrsta Staphylococcus aureus široko je rasprostranjena u prirodi i dio je fiziološke mikroflore 10-20 % ljudi, mnogih vrsta sisavaca i ptica. U ljudi uzrokuje niz bolesti od benignih kožnih infekcija do teških, za život opasnih infekcija koje se očituju apcesima, osteomijelitisom, pneumonijom, endokarditisom i sepsom. Bakterija tvori specifične čimbenike virulencije kao što su enzimi, egzotoksini i enterotoksini (SEs) koji joj omogućavaju prodor u organizam i uzrokovanje bolesti. Zastupljenost različitih stafilokoknih enterotoksina koje bakterija stvara te razvoj mehanizama rezistencije na antibiotike koji se koriste u liječenju stafilokoknih infekcija vrlo je važan klinički i epidemiološki problem. Enterotoksini su termostabilni i otporni na djelovanje proteolitičkih enzima, a neki od njih uzrokuju alimentarne intoksikacije u ljudi. Tijekom 2017. godine pretraženo je 257 uzoraka mesa peradi (sirovo meso trupova) prema kriterijima navedenim u Vodiču za mikrobiološke kriterije za hranu (ožujak, 2011.). Nalaz bakterijske vrste S. aureus u 29 (11, 3 %) uzoraka nije udovoljavao navedenom kriteriju u Vodiču. Osim stafilokoka, uzorci su pretraženi još na sljedeće parametre: Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Enterobacteriaceae, sulfitreducirajuće klostridije i aerobne mezofilne bakterije. U tri (1, 2 %) uzoraka dokazane su bakterije iz roda Salmonella.
Staphylococcus aureus ; meso ; perad
nije evidentirano
engleski
The presence of bacterial species Staphylococcus aureus in poultry meat
nije evidentirano
Staphylococcus aureus ; meat ; poultry
nije evidentirano
Podaci o prilogu
79-79.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja
Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Split : Osijek : Tuzla:
2232-9536
Podaci o skupu
11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
poster
18.10.2018-19.10.2018
Split, Hrvatska