Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prisutnost bakterijske vrste Staphylococcus aureus u mesu peradi (CROSBI ID 676302)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Jaki Tkalec, Vesna ; Furmeg, Sanja ; Kiš, Maja ; Majnarić, Darko ; Sokolović, Jadranka Prisutnost bakterijske vrste Staphylococcus aureus u mesu peradi // Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Split : Osijek : Tuzla, 2018. str. 79-79

Podaci o odgovornosti

Jaki Tkalec, Vesna ; Furmeg, Sanja ; Kiš, Maja ; Majnarić, Darko ; Sokolović, Jadranka

hrvatski

Prisutnost bakterijske vrste Staphylococcus aureus u mesu peradi

Bakterijska vrsta Staphylococcus aureus široko je rasprostranjena u prirodi i dio je fiziološke mikroflore 10-20 % ljudi, mnogih vrsta sisavaca i ptica. U ljudi uzrokuje niz bolesti od benignih kožnih infekcija do teških, za život opasnih infekcija koje se očituju apcesima, osteomijelitisom, pneumonijom, endokarditisom i sepsom. Bakterija tvori specifične čimbenike virulencije kao što su enzimi, egzotoksini i enterotoksini (SEs) koji joj omogućavaju prodor u organizam i uzrokovanje bolesti. Zastupljenost različitih stafilokoknih enterotoksina koje bakterija stvara te razvoj mehanizama rezistencije na antibiotike koji se koriste u liječenju stafilokoknih infekcija vrlo je važan klinički i epidemiološki problem. Enterotoksini su termostabilni i otporni na djelovanje proteolitičkih enzima, a neki od njih uzrokuju alimentarne intoksikacije u ljudi. Tijekom 2017. godine pretraženo je 257 uzoraka mesa peradi (sirovo meso trupova) prema kriterijima navedenim u Vodiču za mikrobiološke kriterije za hranu (ožujak, 2011.). Nalaz bakterijske vrste S. aureus u 29 (11, 3 %) uzoraka nije udovoljavao navedenom kriteriju u Vodiču. Osim stafilokoka, uzorci su pretraženi još na sljedeće parametre: Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Enterobacteriaceae, sulfitreducirajuće klostridije i aerobne mezofilne bakterije. U tri (1, 2 %) uzoraka dokazane su bakterije iz roda Salmonella.

Staphylococcus aureus ; meso ; perad

nije evidentirano

engleski

The presence of bacterial species Staphylococcus aureus in poultry meat

nije evidentirano

Staphylococcus aureus ; meat ; poultry

nije evidentirano

Podaci o prilogu

79-79.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja

Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Split : Osijek : Tuzla:

2232-9536

Podaci o skupu

11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja

poster

18.10.2018-19.10.2018

Split, Hrvatska

Povezanost rada

Interdisciplinarne prirodne znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita