Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1001583

Prisutnost bakterijske vrste Staphylococcus aureus u mesu peradi


Jaki Tkalec, Vesna; Furmeg, Sanja; Kiš, Maja; Majnarić, Darko; Sokolović, Jadranka
Prisutnost bakterijske vrste Staphylococcus aureus u mesu peradi // Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Split, Osijek, Tuzla, 2018. str. 79-79 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1001583 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prisutnost bakterijske vrste Staphylococcus aureus u mesu peradi
(The presence of bacterial species Staphylococcus aureus in poultry meat)

Autori
Jaki Tkalec, Vesna ; Furmeg, Sanja ; Kiš, Maja ; Majnarić, Darko ; Sokolović, Jadranka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Split, Osijek, Tuzla, 2018, 79-79

Skup
11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 18-19.10.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Staphylococcus aureus ; meso ; perad
(Staphylococcus aureus ; meat ; poultry)

Sažetak
Bakterijska vrsta Staphylococcus aureus široko je rasprostranjena u prirodi i dio je fiziološke mikroflore 10-20 % ljudi, mnogih vrsta sisavaca i ptica. U ljudi uzrokuje niz bolesti od benignih kožnih infekcija do teških, za život opasnih infekcija koje se očituju apcesima, osteomijelitisom, pneumonijom, endokarditisom i sepsom. Bakterija tvori specifične čimbenike virulencije kao što su enzimi, egzotoksini i enterotoksini (SEs) koji joj omogućavaju prodor u organizam i uzrokovanje bolesti. Zastupljenost različitih stafilokoknih enterotoksina koje bakterija stvara te razvoj mehanizama rezistencije na antibiotike koji se koriste u liječenju stafilokoknih infekcija vrlo je važan klinički i epidemiološki problem. Enterotoksini su termostabilni i otporni na djelovanje proteolitičkih enzima, a neki od njih uzrokuju alimentarne intoksikacije u ljudi. Tijekom 2017. godine pretraženo je 257 uzoraka mesa peradi (sirovo meso trupova) prema kriterijima navedenim u Vodiču za mikrobiološke kriterije za hranu (ožujak, 2011.). Nalaz bakterijske vrste S. aureus u 29 (11, 3 %) uzoraka nije udovoljavao navedenom kriteriju u Vodiču. Osim stafilokoka, uzorci su pretraženi još na sljedeće parametre: Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Enterobacteriaceae, sulfitreducirajuće klostridije i aerobne mezofilne bakterije. U tri (1, 2 %) uzoraka dokazane su bakterije iz roda Salmonella.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Darko Majnarić (autor)

Avatar Url Maja Kiš (autor)

Avatar Url Vesna Jaki Tkalec (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Jaki Tkalec, Vesna; Furmeg, Sanja; Kiš, Maja; Majnarić, Darko; Sokolović, Jadranka
Prisutnost bakterijske vrste Staphylococcus aureus u mesu peradi // Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Split, Osijek, Tuzla, 2018. str. 79-79 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Jaki Tkalec, V., Furmeg, S., Kiš, M., Majnarić, D. & Sokolović, J. (2018) Prisutnost bakterijske vrste Staphylococcus aureus u mesu peradi. U: Jerković, I., Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Knjiga sažetaka s 11. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja.
@article{article, year = {2018}, pages = {79-79}, keywords = {Staphylococcus aureus, meso, perad}, title = {Prisutnost bakterijske vrste Staphylococcus aureus u mesu peradi}, keyword = {Staphylococcus aureus, meso, perad}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }
@article{article, year = {2018}, pages = {79-79}, keywords = {Staphylococcus aureus, meat, poultry}, title = {The presence of bacterial species Staphylococcus aureus in poultry meat}, keyword = {Staphylococcus aureus, meat, poultry}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font