Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prisutnost roda Campylobacter u kožama vratova tovnih pilića tijekom ljetnog razdoblja 2018. godine (CROSBI ID 676296)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Furmeg, Sanja ; Jaki Tkalec, Vesna ; Kiš, Maja ; Sokolović, Jadranka ; Majnarić, Darko ; Cvetnić, Željko Prisutnost roda Campylobacter u kožama vratova tovnih pilića tijekom ljetnog razdoblja 2018. godine // XIII. simpozij Peradarski dani 2019. s međunarodnim sudjelovanjem / Balenović, M. (ur.). Zagreb: CRESCAT d.o.o. Zagreb, 2019. str. 140-144

Podaci o odgovornosti

Furmeg, Sanja ; Jaki Tkalec, Vesna ; Kiš, Maja ; Sokolović, Jadranka ; Majnarić, Darko ; Cvetnić, Željko

hrvatski

Prisutnost roda Campylobacter u kožama vratova tovnih pilića tijekom ljetnog razdoblja 2018. godine

Bakterije roda Campylobacter uzrokuju bolest kampilobakteriozu, zoonozu koja se na čovjeka prenosi sa životinja i proizvoda životinjskog podrijetla. Najčešće infekcije kod ljudi izazivaju Campylobacter jejuni i Campylobacter coli. Campylobacter spp. je široko rasprostranjen, možemo ga naći u svim vrstama mesa i proizvodima od mesa, nepasteriziranom mlijeku i proizvodima od nepasteriziranog mlijeka, rjeđe u jajima, ali i u ostaloj hrani ako je došlo do križne kontaminacije te u kontaminiranoj vodi. U posljednjih desetak godina Campylobacter spp. je načešći uzročnik bakterijskog trovanja hranom kod ljudi u Europskoj Uniji i u SAD-u. Kampilobakterioza je učestalija ljeti, jer više temperature pogoduju rastu uzročnika ove bolesti. Tijekom ljetnog razdoblja 2018. godine kroz 4 tjedna sakupljeno je 60 uzoraka kože vratova tovnih pilića iz tri klaonice koji su pretraživani na bakterije iz roda Campylobacter. Dobiveni rezultati pokazuju da od ukupnog broja pretraženih uzoraka, 31 (52%) uzorak je bio nesukladan prema Uredbi Komisije (EU) 2017/1495 (MDK <1000 cfu/g). Uzorci su obrađeni prema standardnoj metodi za dokazivanje prisutnosti i određivanje broja Campylobacter spp. (HRN EN ISO 10272-2:2017). Zbog osiguranja zdravstvene ispravnosti hrane, a s obzirom na patogenost bakterija iz roda Campylobacter, od iznimnog su značenja termička obrada hrane, dezinfekcija vode, sprječavanje križne kontaminacije te higijena prostora u kojem se hrana priprema.

Campylobacter spp. ; kože vratova tovnih pilića ; kontaminacija ; dobra higijenska praksa

nije evidentirano

engleski

Presence of the genus Campylobacter in broiler neck skin during the summer period of 2018

nije evidentirano

Campylobacter spp. ; broiler neck skin ; contamination ; good hygiene practices

nije evidentirano

Podaci o prilogu

140-144.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XIII. simpozij Peradarski dani 2019. s međunarodnim sudjelovanjem

Balenović, M.

Zagreb: CRESCAT d.o.o. Zagreb

1848-3747

Podaci o skupu

XIII. znanstveno-stručni simpozij „PERADARSKI DANI 2019.“ s međunarodnim sudjelovanjem

poster

08.05.2019-11.05.2019

Poreč, Hrvatska

Povezanost rada

Interdisciplinarne prirodne znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija