Prisutnost roda Campylobacter u kožama vratova tovnih pilića tijekom ljetnog razdoblja 2018. godine (CROSBI ID 676296)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Furmeg, Sanja ; Jaki Tkalec, Vesna ; Kiš, Maja ; Sokolović, Jadranka ; Majnarić, Darko ; Cvetnić, Željko
hrvatski
Prisutnost roda Campylobacter u kožama vratova tovnih pilića tijekom ljetnog razdoblja 2018. godine
Bakterije roda Campylobacter uzrokuju bolest kampilobakteriozu, zoonozu koja se na čovjeka prenosi sa životinja i proizvoda životinjskog podrijetla. Najčešće infekcije kod ljudi izazivaju Campylobacter jejuni i Campylobacter coli. Campylobacter spp. je široko rasprostranjen, možemo ga naći u svim vrstama mesa i proizvodima od mesa, nepasteriziranom mlijeku i proizvodima od nepasteriziranog mlijeka, rjeđe u jajima, ali i u ostaloj hrani ako je došlo do križne kontaminacije te u kontaminiranoj vodi. U posljednjih desetak godina Campylobacter spp. je načešći uzročnik bakterijskog trovanja hranom kod ljudi u Europskoj Uniji i u SAD-u. Kampilobakterioza je učestalija ljeti, jer više temperature pogoduju rastu uzročnika ove bolesti. Tijekom ljetnog razdoblja 2018. godine kroz 4 tjedna sakupljeno je 60 uzoraka kože vratova tovnih pilića iz tri klaonice koji su pretraživani na bakterije iz roda Campylobacter. Dobiveni rezultati pokazuju da od ukupnog broja pretraženih uzoraka, 31 (52%) uzorak je bio nesukladan prema Uredbi Komisije (EU) 2017/1495 (MDK <1000 cfu/g). Uzorci su obrađeni prema standardnoj metodi za dokazivanje prisutnosti i određivanje broja Campylobacter spp. (HRN EN ISO 10272-2:2017). Zbog osiguranja zdravstvene ispravnosti hrane, a s obzirom na patogenost bakterija iz roda Campylobacter, od iznimnog su značenja termička obrada hrane, dezinfekcija vode, sprječavanje križne kontaminacije te higijena prostora u kojem se hrana priprema.
Campylobacter spp. ; kože vratova tovnih pilića ; kontaminacija ; dobra higijenska praksa
nije evidentirano
engleski
Presence of the genus Campylobacter in broiler neck skin during the summer period of 2018
nije evidentirano
Campylobacter spp. ; broiler neck skin ; contamination ; good hygiene practices
nije evidentirano
Podaci o prilogu
140-144.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
XIII. simpozij Peradarski dani 2019. s međunarodnim sudjelovanjem
Balenović, M.
Zagreb: CRESCAT d.o.o. Zagreb
1848-3747
Podaci o skupu
XIII. znanstveno-stručni simpozij „PERADARSKI DANI 2019.“ s međunarodnim sudjelovanjem
poster
08.05.2019-11.05.2019
Poreč, Hrvatska