Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj sustava držanja i tjelesnih masa crnih slavonskih svinja na njihovu mesnatost i kvalitetu mesa (CROSBI ID 676224)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Senčić, Đuro ; Radić, Ivan ; Samac, Danijela Utjecaj sustava držanja i tjelesnih masa crnih slavonskih svinja na njihovu mesnatost i kvalitetu mesa // Zbornik sažetaka / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 196-197

Podaci o odgovornosti

Senčić, Đuro ; Radić, Ivan ; Samac, Danijela

hrvatski

Utjecaj sustava držanja i tjelesnih masa crnih slavonskih svinja na njihovu mesnatost i kvalitetu mesa

Istraživanje je provedeno s po 24 svinje iz otvorenoga (ekstenzivnoga) i poluotvorenoga (poluintenzivnoga) sustava, od kojih su 12 muških kastrata i 12 nazimica. Svinje u oba sustava bile su tovljene do 100 kg (n = 12) i 130 kg (n = 12) tjelesne mase. Svinje iz otvorenoga sustava hranjene su na pašnjaku i na strništima, uz minimalno prihranjivanje kukuruzom tijekom zime, kada nema zelene mase. Svinje iz poluotvorenoga sustava hranjene su po volji obrokom kombiniranog od krmne smjese i zelene lucerne. Krmna smjesa u prvoj fazi tova (do 60 kg tjelesne mase) imala je 14% sirovih proteina i 13, 37 MJ ME/kg, a u drugoj fazi tova (60 – 130 kg tjelesne mase) imala je 12% sirovih proteina i 13, 34 MJ ME/kg. Disekcija ohlađenih (+4°C) desnih svinjskih polovica obavljena je prema modificiranoj metodi Weniger i sur. (1963.). Kvaliteta mesa (Muscullus longissimus dorsi) istražena je u pogledu pH vrijednosti, sposobnosti vezanja vode i boje. Mesnatost svinjskih polovica bila je veća kod svinja manjih tjelesnih masa (100 kg) u odnosu na svinje većih tjelesnih masa (130 kg) u oba sustava držanja, ali su te razlike bile značajne (p<0, 05) samo u poluotvorenome sustavu. Svinje iz otvorenoga sustava imale su mesnatije polovice u odnosu na svinje iz poluotvorenoga sustava i pri manjim (100 kg) i pri većim (130 kg) tjelesnim masama, ali ne i statistički značajno (p>0, 05) (49, 23% i 44.99% : 46, 56% i 42, 82%). Utvrđen je značajan utjecaj sustava držanja i tjelesne mase svinja na neke pokazatelje kvalitete mesa. Meso svinja manje tjelesne mase iz otvorenog sustava imalo je značajno više (p<0, 01) sirovih proteina od mesa od svinja istih tjelesnih masa u poluotvorenom sustavu.

Crne slavonske svinje; tjelesna masa; sustav držanja; mesnatost; kvaliteta mesa

nije evidentirano

engleski

Influence of the Keeping System and Body Weight of the Black Slavonian Pigs on Meatiness and Meat Quality

nije evidentirano

Black Slavonian pigs; body weight; production system; meatiness; meat quality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

196-197.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka

Mioč, Boro ; Širić, Ivan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

poster

12.02.2019-22.02.2019

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)