Utjecaj sustava držanja i tjelesnih masa crnih slavonskih svinja na njihovu mesnatost i kvalitetu mesa (CROSBI ID 676224)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Senčić, Đuro ; Radić, Ivan ; Samac, Danijela
hrvatski
Utjecaj sustava držanja i tjelesnih masa crnih slavonskih svinja na njihovu mesnatost i kvalitetu mesa
Istraživanje je provedeno s po 24 svinje iz otvorenoga (ekstenzivnoga) i poluotvorenoga (poluintenzivnoga) sustava, od kojih su 12 muških kastrata i 12 nazimica. Svinje u oba sustava bile su tovljene do 100 kg (n = 12) i 130 kg (n = 12) tjelesne mase. Svinje iz otvorenoga sustava hranjene su na pašnjaku i na strništima, uz minimalno prihranjivanje kukuruzom tijekom zime, kada nema zelene mase. Svinje iz poluotvorenoga sustava hranjene su po volji obrokom kombiniranog od krmne smjese i zelene lucerne. Krmna smjesa u prvoj fazi tova (do 60 kg tjelesne mase) imala je 14% sirovih proteina i 13, 37 MJ ME/kg, a u drugoj fazi tova (60 – 130 kg tjelesne mase) imala je 12% sirovih proteina i 13, 34 MJ ME/kg. Disekcija ohlađenih (+4°C) desnih svinjskih polovica obavljena je prema modificiranoj metodi Weniger i sur. (1963.). Kvaliteta mesa (Muscullus longissimus dorsi) istražena je u pogledu pH vrijednosti, sposobnosti vezanja vode i boje. Mesnatost svinjskih polovica bila je veća kod svinja manjih tjelesnih masa (100 kg) u odnosu na svinje većih tjelesnih masa (130 kg) u oba sustava držanja, ali su te razlike bile značajne (p<0, 05) samo u poluotvorenome sustavu. Svinje iz otvorenoga sustava imale su mesnatije polovice u odnosu na svinje iz poluotvorenoga sustava i pri manjim (100 kg) i pri većim (130 kg) tjelesnim masama, ali ne i statistički značajno (p>0, 05) (49, 23% i 44.99% : 46, 56% i 42, 82%). Utvrđen je značajan utjecaj sustava držanja i tjelesne mase svinja na neke pokazatelje kvalitete mesa. Meso svinja manje tjelesne mase iz otvorenog sustava imalo je značajno više (p<0, 01) sirovih proteina od mesa od svinja istih tjelesnih masa u poluotvorenom sustavu.
Crne slavonske svinje; tjelesna masa; sustav držanja; mesnatost; kvaliteta mesa
nije evidentirano
engleski
Influence of the Keeping System and Body Weight of the Black Slavonian Pigs on Meatiness and Meat Quality
nije evidentirano
Black Slavonian pigs; body weight; production system; meatiness; meat quality
nije evidentirano
Podaci o prilogu
196-197.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka
Mioč, Boro ; Širić, Ivan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
poster
12.02.2019-22.02.2019
Vodice, Hrvatska