Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1001208

Prilog promišljanju oblikovanja hrvatskih granica u povijesnoj i suvremenoj perspektivi


Mlinarić, Dubravka; Gregurović, Snježana
Prilog promišljanju oblikovanja hrvatskih granica u povijesnoj i suvremenoj perspektivi // Geoadria, 23 (2018), 2; 153-175 doi:10.15291/geoadria.1506 UDK: 94-04:(497.5)=163.42= (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Prilog promišljanju oblikovanja hrvatskih granica u povijesnoj i suvremenoj perspektivi
(Contribution to the Croatian boundary shaping in historical and contemporary perspective)

Autori
Mlinarić, Dubravka ; Gregurović, Snježana

Izvornik
Geoadria (1331-2294) 23 (2018), 2; 153-175

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Oblikovanje granica ; propusnost granica ; europska periferija ; Hrvatska ; Drugi ; Antemurale Christianitatis ; Tvrđava Europa
(Border shaping ; border porosity ; European periphery ; Croatia ; the Other ; Antemurale Christianitatis ; Fortress Europe)

Sažetak
Autorice se bave određenim aspektima oblikovanja granica u prošlosti i suvremenosti na prostorima današnje Hrvatske iz sociološke i povijesne perspektive. Nastoje kontekstualizirati neke okolnosti pod kojima se granice između zemalja uspostavljaju, održavaju i mijenjaju. Granice se obično konstruiraju kako bi isključivale Druge i/ili strance, a kao društveni proizvod čije se značenje s vremenom mijenja one uvijek određuju pripadnost. One se s jedne strane tiču ograničenja, podjela, konflikata i isključivanja između etničkih/nacionalnih skupina, ali i procesa proširivanja, uključivanja i redefiniranja u skladu s političkim interesima na lokalnim, regionalnim, nacionalnim i nadnacionalnim razinama. Upotrebom interdisciplinarnog pristupa u komparativnoj perspektivi preispituju se uloge i značenja rubnosti hrvatskih granica u ranom novom vijeku, kada su, gotovo na istim mjestima kao i danas, granice predstavljale civilizacijsku periferiju i konfesionalno definiranu barijeru prema Drugome (Antemurale Christianitatis). Provedena analiza pokazala je da uloga granice Republike Hrvatske, među ostalim, pridonosi obrani Fortress Europe (Šengenskog područja) od neregularnih migracija, odnosno migranata kao Drugih. U radu je na izabranim slučajevima utvrđeno da političke elite, ovisno o svojim interesima, oblikuju i upravljaju granicom, čineći je (ne)propusnom za kretanje kapitala, usluga i ljudi. Pritom je svakodnevica lokalnog stanovništva na granici često bila, a i danas jest u opreci s proklamiranim politikama ograničenja nametnutima odozgo, pretvarajući granicu od prepreke u mjesto razmjene i suradnje. S druge strane, pokazalo se da fragmentacija europskog prostora i jačanje nacionalnih interesa umjesto proklamiranom idealu „Europa bez granica“ vodi osnaživanju „Europe granica“.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Sociologija, Interdisciplinarne društvene znanosti, PovijestPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za migracije i narodnosti, Zagreb

Časopis indeksira:


 • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


 • Web of Science Core Collection - Emerging Source Citation Index (ESCI)
 • SCOPUS
 • ERIH PLUS
 • DOAJ
 • GEOREF
 • Current Geographical Publications
 • Environmental Sciences
 • GEOBASE (TM)
 • GeoArchive Aquatic Science & Fisheries Abstracts
 • ProQuest
 • EBSCO


Citati