Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka eteričnih ulja limuna i komorača u hranu na tovna i klaonička svojstva te senzorska svojstva mesa tovnih pilića (CROSBI ID 676203)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Hengl, Brigita ; Kralik, Gordana ; Lilić, Slobodan ; Prukner-Radovčić, Estella ; Đidara, Mislav ; Šperanda, Marcela2 Utjecaj dodatka eteričnih ulja limuna i komorača u hranu na tovna i klaonička svojstva te senzorska svojstva mesa tovnih pilića // XIII. simpozij Peradarski dani 2019. / XIII Symposium Poultry days 2019 : zbornik / proceedings / Mirta Balenović (ur.). Zagreb, 2019. str. 172-180

Podaci o odgovornosti

Hengl, Brigita ; Kralik, Gordana ; Lilić, Slobodan ; Prukner-Radovčić, Estella ; Đidara, Mislav ; Šperanda, Marcela2

hrvatski

Utjecaj dodatka eteričnih ulja limuna i komorača u hranu na tovna i klaonička svojstva te senzorska svojstva mesa tovnih pilića

Eterična ulja i njihove komponente uvelike se koriste u tovu pilića. Zbog njihovih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava, te djelovanja na poboljšanu probavljivost hrane može se očekivati njihov pozitivan utjecaj na zdravstveni status životinja, a time i bolje krajnje rezultate tova. Pokus je proveden na 96 pilića hibrida Ross u kojemu je pokusnoj skupini dodan u hranu pripravak AromaCorm® (Ireks Aroma, Hrvatska) u koncentraciji od 0, 4 %. U ovom istraživanju utvrđeno je da su pilići pokusne skupine imali značajno (P˂0, 05) veću tjelesnu masu 25. dana pokusa, dok kasnije te razlike nisu bile značajne. Konverzija hrane bila je podjednaka, što je rezultiralo većom masom trupa i podjednakim randmanom. Veća masa krila, batka sa zabatkom i leđa utvrđena je u skupini hranjenoj s dodatkom eteričnih ulja limuna i komorača, ali bez značajnih razlika. Sve praćene senzorske karakteristike mesa prsa i batka sa zabatkom bile su bolje u mesu pokusne skupine, a značajno (P˂0, 05) bolje bile su boja, tekstura, sočnost, mekoća i prihvatljivost mirisa u mesu prsa, a u mesu batka sa zabatkom tekstura, sočnost i mekoća.

eterična ulja; limun (Citrus limon); komorač (Foeniculum vulgare); tovni pilići

nije evidentirano

engleski

Feed addition of lemon and fennel essential oil influence on broilers performance, carcass composition and sensory meat quality

nije evidentirano

essential oils; citrus (Citrus limon); fennel (Foeniculum vulgare); broilers

nije evidentirano

Podaci o prilogu

172-180.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Mirta Balenović

Zagreb:

1848-3747

Podaci o skupu

XIII. znanstveno-stručni simpozij „PERADARSKI DANI 2019.“ s međunarodnim sudjelovanjem

poster

08.05.2019-11.05.2019

Poreč, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)