Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proso i heljda- rijetke i zaboravljene žitarice naših krajeva (CROSBI ID 676084)

Prilog sa skupa u zborniku | ostalo

Čukelj, Nikolina Proso i heljda- rijetke i zaboravljene žitarice naših krajeva // Zbornik radova 11. stručnog skupa Funkcionalna hrana u Hrvatskoj. 2018. str. 8-12

Podaci o odgovornosti

Čukelj, Nikolina

hrvatski

Proso i heljda- rijetke i zaboravljene žitarice naših krajeva

Iako pšenica, kukuruz i riža dominiraju svjetskim poljima žitarica (FAOstat, 2016), a proizvodi njihovih zrna u najvećoj mjeri pune police dućana i naše tanjure, trendovi ukazuju na sve veće zanimanje i porast potrošnje drugih, „rijetkih“ žitarica, poput prosa i heljde. Porast interesa za ove žitarice vjerojatno je povezan i s bezglutenskim trendom u prehrani, no proso i heljda su u prošlosti igrale važnu ulogu u prehrani stanovnika uglavnom sjevernih krajeva Hrvatske. Danas se uzgajaju u količinama od 359 t (proso) i 735 t (heljda) čime zauzimaju zadnja mjesta među žitaricama Hrvatske (FAOstat, 2016). Međutim, i proso i heljda su prehrambeno visoko vrijedne žitarice o kojima se vrlo malo zna.

heljda, proso

nije evidentirano

engleski

Millet and Buckwheat - rare ancient grains of our regions

nije evidentirano

buckwheat, millet

nije evidentirano

Podaci o prilogu

8-12.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova 11. stručnog skupa Funkcionalna hrana u Hrvatskoj

Podaci o skupu

11. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj

pozvano predavanje

04.07.2018-04.07.2018

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija