Proso i heljda- rijetke i zaboravljene žitarice naših krajeva (CROSBI ID 676084)
Prilog sa skupa u zborniku | ostalo
Podaci o odgovornosti
Čukelj, Nikolina
hrvatski
Proso i heljda- rijetke i zaboravljene žitarice naših krajeva
Iako pšenica, kukuruz i riža dominiraju svjetskim poljima žitarica (FAOstat, 2016), a proizvodi njihovih zrna u najvećoj mjeri pune police dućana i naše tanjure, trendovi ukazuju na sve veće zanimanje i porast potrošnje drugih, „rijetkih“ žitarica, poput prosa i heljde. Porast interesa za ove žitarice vjerojatno je povezan i s bezglutenskim trendom u prehrani, no proso i heljda su u prošlosti igrale važnu ulogu u prehrani stanovnika uglavnom sjevernih krajeva Hrvatske. Danas se uzgajaju u količinama od 359 t (proso) i 735 t (heljda) čime zauzimaju zadnja mjesta među žitaricama Hrvatske (FAOstat, 2016). Međutim, i proso i heljda su prehrambeno visoko vrijedne žitarice o kojima se vrlo malo zna.
heljda, proso
nije evidentirano
engleski
Millet and Buckwheat - rare ancient grains of our regions
nije evidentirano
buckwheat, millet
nije evidentirano
Podaci o prilogu
8-12.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 11. stručnog skupa Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
Podaci o skupu
11. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
pozvano predavanje
04.07.2018-04.07.2018
Zagreb, Hrvatska