Benefiti i rizici mediteranske prehrane (CROSBI ID 676064)
Prilog sa skupa u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Pavić, Eva ; Strikić, Frane ; Gracin, Leo ; Bjeliš, Mario ; Gugić, Josip ; Poljak, Vedran
hrvatski
Benefiti i rizici mediteranske prehrane
najnovije spoznaje o mediteranskoj prehrani i uopće stilu života ukazuju na važnost prehrane u prevenciji srčanožilnih bolesti, šećerne bolesti i očuvanja zdravlja uopće. Pozitivan učinak mediteranske prehrane se djelomično može objasniti smanjenjem inzulinske rezistencije, snižavanjem koncentracije triglicerida, povećanjem koncentracije HDL kolesterola, snižavanjem koncentracije upalnih parametara, poboljšanjem endotelne funkcije itd. Veliki udio povrća, voća, leguminoza, orašastih plodova, ribe, žitarica i maslinovog ulja zajedno sa umjerenim unosom crnog vina rezultira visokim unosom dijetnih vlakana, antioksidansa, magnezija i nezasićenih masnih kiselina, što dodatno doprinosi pozitivnom učinku mediteranske prehrane na prevenciju i tijek kroničnih nezaraznih bolesti. Ipak pored benefita mediteranska prehrana nosi i određene rizike naročito pri konzumaciji sirove ribe i i proizvoda ribarstva. Hrana iz mora se nalazi visoko na popisu izvora bolesti koje se prenose hranom i izvor je fizičkih, bioloških i kemijskih opasnosti, koje se ipak primjenom postupaka samokontrole u proizvodnji mogu pravodobno prevenirati.
mediteranske prehrana, dijeta, samokontrola, benefit, rizici
nije evidentirano
engleski
Benefits and risks of Mediterranean nutrition
nije evidentirano
Mediterranean nutrtion, diet, self-control, benefits, risks
nije evidentirano
Podaci o prilogu
189-196.
2018.
nije evidentirano
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
DDD i ZUPP ...
Korunić, Javorka
Zagreb: Korunić
1849-6741
Podaci o skupu
30. znanstveno-stručno-edukativni seminar s međunarodnim sudjelovanjem DDD i ZUPP
predavanje
03.04.2018-06.04.2018
Novigrad, Hrvatska